Een architect inschakelen

In dit artikel leest u hoe u een goede architect vindt. Daarnaast geven wij u inzicht in de prijzen en mogelijkheden.

Om zeker te weten dat je in zee gaat met een betrouwbare architect is het belangrijk om de architect ingeschreven is bij de BVA. De beroepsvereniging voor architecten. Deze architecten voldoen aan alle eisen en zijn daardoor zeker in staat om jou te helpen met het realiseren van jouw droomhuis, je weet wanneer ze hierbij zijn aangesloten ook zeker dat ze goed behandeld worden naar de regels van het architecten cao. Onze architecten werken proactief en zullen altijd met goede ideeën komen die leiden tot een goed eindresultaat.

Hoe herkent u een goed architectenbureau?

Ten eerste is het verstandig om referenties op te vragen bij het architectenbureau. Bij voorkeur van een gelijkwaardig project.

In het algemeen kan gesteld worden dat een architectenbureau maatwerk centraal stelt. Een architect kan heel goed ontwerpen, maar weten dat goed plannen en regisseren net zo belangrijk is. Want goede architectuur kan alleen ontstaan wanneer visie en realisme hand in hand gaan.

Hoe werkt een architect?

Veel architecten werken als freelancer of hebben een eigen bureau, al dan niet samen met collega-architecten. Een architect (her)ontwerpt gebouwen, zoals woningen, fabrieken, kantoren en scholen.

Bij de lineaire werkwijze maakt de architect een ontwerp, laat het daarna verder uitwerken en controleren door bouwkundige adviseurs, waarna het door de aannemer wordt gebouwd. Een architect of architecte (Grieks: architektón: bouwmeester; archi: opper, tektón: bouwer) is een ontwerper van gebouwen , die dit ontwerp visualiseert (op tekening zet) en de verwerkelijking van dit concept technisch en administratief begeleidt.

Deze werkwijze heet integraal ontwerpen en gewoonlijk vormen de opdrachtgever in samenwerking met de architect de projectleiding over dit integrale bouwteam.

Architect prijzen

Wat kost een architect?Gemiddelde prijs, incl. btw
Uittekenen van de woning of aanbouwVanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 – € 15.000
Renovatie woning€ 35.000 – € 50.000

Vind een geschikte architect

Wanneer u op zoek bent naar een architect voor uw bouwproject dan is het van belang om u goed te verdiepen in de mogelijkheden. Ga nooit over één nacht ijs en vraag offertes aan en ga in gesprek met meerdere architecten.

Handige Links: